GyógyturizmusGyógyturizmus

Gyógyturizmus

MenedzserszűrésMenedzserszűrés

Menedzserszűrés

INSUmed FOGYÓKÚRAINSUmed FOGYÓKÚRA

INSUmed FOGYÓKÚRA

Fogyókúrás tudástár

BMI
Csoportos fogyókúra
Étvágycsökkentő rostkoncentrátumok
Fogyókúrás gyógyszerek
Glikémiás index (GI)
Jin és jang
Jo-jo effektus
Makrobiotika, vagyis a hosszú élet

BMI

[ket_oszlopos_megjelenites]A BMI az angol “Body Mass Index” kifejezés rövidítése, magyarul testtömeg-index, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott képlet.

Értékéből tudjuk meghatározni, hogy mennyire egészséges a testsúlya, azaz azt jelzi, hogy az Ön testmagasságához képest a testsúlya egészségügyi szempontból megfelelő-e.

Kiszámításához a kilogrammban megadott testtömeget kell elosztani a méterben számolt testmagasság négyzetével.

A testtömeg-indexet úgy kaphatjuk meg, hogy a testsúlyt (kg) elosztjuk a testmagasság (m) négyzetével. Az egészségügyi kockázatok szempontjából a következő testtömeg-index kategóriákat határozták meg:  [/ket_oszlopos_megjelenites]

BMI<18,5 (sovány)

BMI 18,5-24,9 (ideális testsúlyú)

BMI 25-29,9 (túlsúlyos)

BMI 30-40 (elhízott)

BMI> 40 (súlyosan elhízott)

[oldal_separator]

Csoportos fogyókúra

Felmérések bizonyították, hogy 8-12 fős csoportokban szakképzett vezető mellett lényegesen jobban lehet fogyni, mint egyénileg.

  • A csoportban egészséges versengés is kialakul, a hetenkénti összejövetelekre mindenkinek „hozni kell” a súlyát. Ha a többség sikeres, akkor azok bíztató eredménye másokat is átsegít a nehézségeken.
  • A hetenkénti foglalkozásokat lehetőség szerint fél évig kell tartani.
  • Eredményesebbek azok a csoportok, amelyek zártak, vagyis ugyanazok mennek végig, a nyitott csoportba belépők ugyanis zavarhatják az együtt haladást.
  • A csoport vezetője fontos személy, dietétikai, pszichológiai ismeretekkel rendelkezik, segítségével jobban lehet fogyni, mintha a fogyókúra csoportosan ugyan, de szakképzett vezető nélkül folyik.

[oldal_separator]

Étvágycsökkentő rostkoncentrátumok

[ket_oszlopos_megjelenites]Hazánkban az utóbbi években mindinkább elterjedtek különböző étvágy-csökkentő rostkoncentrátumok.
Ezek alapanyaga általában valamilyen növényi eredetű élelmi rost, melyhez vitaminokat, ásványi anyagokat adnak és vízzel vagy tejjel különböző – pl. eper-, málna-, csokoládé – ízű itallá keverhetők. Ízük kellemesebb, mint a búza vagy zabkorpáé.

A rostok elegendő folyadékfogyasztás esetén megszívják magukat vízzel, így telítettséget eredményeznek, a vitamin és ásványi anyag tartalom pedig a fogyókúrában fenyegető hiányállapotok megelőzésére szolgál. Ugyanakkor tudni kell, hogy diéta nélkül, önmagukban nem fogyasztanak, csak az étvágyat csökkentik.

Korházakban elsősorban a „7 és 17″ nevű, vízben oldható rost-koncentrátummal szereztek kedvező tapasztalatokat. Étvágy-csökkentő hatásúak lehetnek a müzlik, gabonapelyhek, a cornflakes. A müzlik összetételére figyelni kell, mert nem mindegyik használható fogyókúrában, miután egy részüknek magas a szénhidrát, (cukor) és a kalóriatartalma.[/ket_oszlopos_megjelenites]
[oldal_separator]

Fogyókúrás gyógyszerek

A manapság alkalmazott gyógyszerek az elfogyasztott zsiradék felszívódását gátolják. Mivel a zsiradékok a legnagyobb energiahordozók és a legjobb energiahasznosulásúak, ezért ezek tápcsatornából való felszívódásának gátlása igen kedvezően alkalmazható a fogyókúra során. A mellékhatásként időnként észlelt hasmenés hatékonyan segítheti a kezelést, hiszen visszajelzést ad a fogyasztójának arra, hogy nem tartotta a javasolt diétát.

Amennyiben az előírt, kellően zsírszegény diéta mellett alkalmazzák, a gyógyszer jól tolerálható. Csökkenti az étvágyat és az anyagcserét is fokozza. Az ilyen készítményekkel elérhető többlet súlycsökkenés általában 5-10% közötti. Drága gyógyszernek számítanak, de élete legfontosabb beruházása lehet ez, az egészségébe történő befektetés. A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze orvosát.

A nem orvosi „csodakészítmények” és „csodamódszerek” hatásossága nem tekinthető kellően bizonyítottnak tudományos szempontból. Általában elmondható, hogy az esetek nagy részében lényegesen kevésbé hatékonyak, mint azt a reklámok sugallják.


Xenical:
Nem szívódik fel, a bélrendszerben hat, szelektíven csökkenti a zsír felszívódást, az elfogyasztott zsír kb. 30%-a kiürül. Csak diéta mellett javasolt, mert a távozó nagymennyiségű zsír kellemetlen hatásokat okoz (hasmenéses, zsíros széklet, hasi panaszok). Csak azon étkezésekkor kell bevenni amelyek jelentősebb mennyiségű zsírt tartalmaznak. Általában ebéd és vacsora.

Reductil:
Teltségérzést fokozza, mérsékelten növeli az alapanyagcserét. A részleteket orvosával beszélje meg.

Étvágycsökkentő szerek:
Csökkentik az étvágyat a metil-cellulóz, a guargumi, a különböző pektinkészítmények, amelyek vizet vesznek fel, megduzzadnak és a teltség érzetét keltik. Ugyanakkor lassítják a gyomor kiürülését is.
[oldal_separator]

Glikémiás index (GI)

Az éhségérzet viszonylag szorosan összefügg azzal, hogy az elfogyasztott étel milyen mértékben emeli meg a vércukorszintünket. Ennek jelzésére megalkották a glikémiás index (GI) fogalmát. Az index az ételeket a glükózhoz (szőlőcukorhoz) viszonyítva rangsorolja, ami 100 pontot ér.

©       Az 50 alatti érték alacsony,

©       az 50 és 70 közötti közepes,

©       a 70 fölötti magas.
Ha csökkentjük az étkezések átlagos GI-értékét, akkor hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunkat.

Ennek fényében kerülendő a ”fehér étel”: pl. a fehér kenyér (73), a zsemle (72), a fánk (76), az édesített gabonapehely (85), a kukoricachips (72), a sósperec (81), illetve gyakorlatilag bármi, ami finomlisztből készült.

Kerülendők a magas cukortartalmú termékek (pl. a kóla GI-je 65.)

Problémásak még a gyorsrizs (72), a hasábburgonya (75) és a héjában sült krumpli (85). Jobb az újburgonya (57).

A ”fehér szabály” alóli kivételek a tejtermékek (GI-jük 40 vagy kevesebb) és a legtöbb főtt tésztaféle (40-50).

Érdemes minél több rostot fogyasztani. Például teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret (53), hosszú szemű vagy barna rizst (55), zöldségféléket (többségük GI-értéke alacsony), gyümölcsöt. A cukor értelemszerűen kerülendő, de azért érdemes tudni, hogy a tejcsokoládé GI-értéke csak 34. Mindazonáltal, mivel az elfogyasztott ételek átlagos GI-értéke számít, egy-két szem héjában sült burgonya nem árt, ha salátával és egy szelet hússal esszük.
[oldal_separator]

Jin és jang

Miért van az, hogy ugyanaz a helyszín, étel, napsugár, vagy bármi más másképp hat az emberekre, illetve betegségeket okoz?

Gondoltak már arra, hogy ezek a dolgok a saját testünk állapotából fakadnak?

Hogy a szervezetünk egyensúlyának megbomlása a felelős a kialakult betegségekért?

A JIN a passzív, negatív erő, amelyet a női elvet jelképező fekete szín ábrázol,
A női és férfi erők egyensúlyát mutatja az egymásba folyó fehér és fekete félkör
 a JANG pedig a pozitív, aktív erő, amelyet a férfiasság fehér színe jelez.

 Vannak olyan filozófiák, amelyek határozottan ezt állítják és vannak olyan emberek,  akik ilyen elvek alapján élnek.

 A JIN-JANG KÖR elsődleges jelképe a taoista filozófiának. A világot  fenntartó ELLENTÉTES ERŐK EGYENSÚLYÁT szimbolizálja.

 Harmónia csak akkor jöhet létre, ha a két erő egyensúlya tökéletes. A jin-jang  erőpárnak megvan a maga születésünktől meghatározott egyensúlya, és ha ez  megváltozik, akkor jelentkezik az egyes embereknél az elhízás, vagy épp a kóros    súlycsökkenés; az étvágytalanság vagy a falánkság.


A JIN nőies, míg a JANG férfias típust jeleníti meg. Mindenkinek meg van a genetikusan meghatározott, egyéni, ideális súlya, hiszen mindenkinek más jellegű az anyagcseréje, a testfelépítése. Nem biztos, hogy ez a testsúly megfelel egy átlagos – még kevésbé a divat diktálta – normának, de az illető ezzel érzi magát a legkellemesebben.

 A feng shui felfogása szerint a jin-jang elemek erősítésével, illetve gyengítésével befolyásolhatjuk, alakíthatjuk a személyiségünket és a testsúlyunkat, de csak bizonyos határokon belül. A taoizmus a jin-jang fogalmak szerint rendszerezi a világot és a táplálkozásban az élelmiszerek tulajdonságait, a makrobiotika pedig ezt a rendszert használja a táplálkozás harmonikussá tételéhez.

A makrobiotika táplálkozási logikája szerint tehát táplálékainkat úgy kell megválogatnunk, elkészítenünk, hogy azok összhangban és egyensúlyban legyenek külső és belső sajátságainkkal, szűkebb és tágabb környezetünkkel.
A következő felsorolásból mindenki számára eldönthető hogy alapvetően a jin vagy a jang típusba tartozunk-e.

Ha jin típusúak vagyunk:

  • rendszeresen, lehetőleg ugyanabban az időben együnk
  • naponta egyszer, de inkább kétszer fogyasszunk meleg, főtt ételt;
  • használjunk sokféle fűszert az ízesítéshez;
  • a húsokat és a zöldségféléket apróra vágva készítsük;
  • soha ne használjunk zsírt, inkább olajon, szeszben párolt ételeket készítsünk;
  • sokat teázzunk, igyunk friss gyümölcsleveket;
  • ideális táplálék a rizs, a köles, a zab és a zöldségek, de nem nyersen;
  • tilos a jégben hűtött ételek és italok fogyasztása.

Ha jang típusúak vagyunk:

- sok nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk;
- számunkra nem fontos a meleg, főtt étel;
- lehetőleg kevés húst együnk;
- tartózkodjunk az erős fűszerektől;
- minél több tejfélét vagy tejterméket fogyasszunk, a főzelékféléket inkább tejszínnel készítsük tejföl helyett;
- a húsok mellé a köret párolt, félig főtt zöldség legyen;
- nincs szükséged sok folyadékra;
- tilos az égetett szeszes italok fogyasztása.
A makrobiotikus táplálkozás harmóniára törekvő jellegénél fogva kerüli a szélsőséges, túlzottan jin vagy jang tulajdonságú élelmiszereket. Fő ételei a gabonafélék, amelyek az ember ősi táplálékai lévén kiegyensúlyozott, komplex hatású élelmiszerek. A gabonafélék az étkezés 50-60%-át teszik ki, a zöldségek nagyjából ennek felét. A hüvelyesek a táplálék további 5-10 %-át jelentik. Természetesen a makrobiotikus étrend is nagy figyelmet fordít az évszaknak megfelelő gyümölcsök, a magvak és a csonthéjasok fogyasztására. Az ízeken kívül a színek sem elhanyagolhatók a makrobiotikus táplálkozásban.
[oldal_separator]

Jo-jo effektus

Általában a testsúly a sikeres, jelentős fogyással járó, drasztikus fogyókúrák után újra több lesz a kívánatosnál. A le- és fölfelé mozgó ügyességi játékhoz hasonlóan változik a testsúly értéke is; hol lent van, hol fönt. Az oka pedig az, hogy az alapanyagcsere, azaz a szervezet létfontosságú működéséhez szükséges minimális anyagcsere a drasztikus energiamegvonás és fogyás hatására csökken (kisebb test fenntartása kevesebb energiát igényel), a fogyókúra után a rendelkezésre álló ételmennyiség és kalóriafogyasztás növelése révén pedig megint megemelkedik. A testsúly nagy ingadozásai az egészségre károsak és kerülendők.
[oldal_separator]

Makrobiotika, vagyis a hosszú élet

A hosszú, egészséges élet nem csupán az étkezésről, hanem egy bizonyos életformáról is szól. Mint keleten mindennek, ennek az életformának is megvan a szellemi alapja, ez pedig a taoizmus. Ez az ősi világnézet, melynek az arányokhoz is köze van a harmóniáról, a Jin és a Jang egyensúlyáról szól. Amennyiben harmóniában élünk szellemi és fizikai szinten, akkor biztosítjuk egészségünket. Az egészséges életet a táplálkozásunkban a hagyományokon keresztül, de az egyéni különbségek figyelembe vételével érjük el. Alapja nagyrészt a gabonafélék 50-60%-ban, majd a zöldségek 30-40%-ban, és végül 10%-ban a hüvelyesek. Figyelembe kell venni az évszakok, valamint a színek a hőmérséklet változását, a világtájakat, az érzékszervek műkdését, az öt alapízt.
Télen meleg ételeket kell ennünk, még a gyümölcsöket is melegítjük (sült tök, sült gesztenye). Olajos magvakat, fűszereket, sót, főtt gabonát adhatunk a szervezetnek, melyek mind melegítenek.

Tavasszal, az újrakezdéshez energiára van szükségünk, csírázott magvakra, friss hajtásokra. Csökkenthetjük a sütés, főzés, párolás idejét.

A nyári meleg yang energiát ad, mely tüzes, forró, ilyenkor sok nyers élelmiszert ehetünk. Nem ajánlatos viszont a hideg ital, inkább meleg teákat igyunk.

Ősszel hosszabban főzzük ételeinket és többet fűszerezzünk. Készítsünk Nitukét, amely hosszúra vágott zöldségekből áll, amelyeket olajon megprítunk, kevés vízzel párolunk és akkor fogyasszuk, amikor elpárolog róla a víz.